Esettanulmányok

A CULT-bizottság magyarországi látogatásának sajtóvisszhangja

Az Európai Parlament CULT bizottságának képviselői három napos látogatásra érkeztek Budapestre 2022 novemberében, azzal a céllal, hogy az oktatás magyarországi helyzetéről tájékozódjanak. Az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájától külön kérés érkezett, hogy körülbelül 10 napig indítsunk külön sajtófigyelést az akkoriban zajló pedagógustüntetések eseményeiről is, hogy a bizottság tagjai a magyarországi tartózkodásuk alatt naprakész tájékoztatást kapjanak. A kérés teljesítése érdekében a PressMonitor rendszerben új keresőszavakat, keresési szabályokat állítottunk be, és új figyelést hoztunk létre, amely specifikusan a pedagógustüntetések eseményeiről szóló híreket szűrte ki. A külsős csapattal egyeztettük az extra munkát és témákat, így az EP bizottsága rendben meg is kapta a tüntetésekkel kapcsolatos tematikus szemléket.

Több mint 30 MCC kutatóval kapcsolatos hír figyelése a nemzetközi médiában

2022 júniusában a Mathias Corvinus Collegium megkeresett minket, hogy az intézményről szóló megjelenéseket szeretnék kibővíteni az intézmény kutatóit érintő hírekkel. A megjelenések között voltak interjúk és publicisztikák is. A kérésnek eleget téve több, mint 30 kutatóval bővült az MCC-s keresőszavak száma. Legfontosabb szempont a nemzetközi megjelenések monitorozása volt, hiszen az MCC egyre több helyen, köztük Brüsszelben is jelen van és kiemelt szereplő a hazai és regionális közéleti, tudományos és kulturális körökben.

Megjelent saját kiadású történelmi könyvünk, a Címlapon Magyarország

Megjelent saját kiadású történelmi ismeretterjesztő könyvünk, a Címlapon Magyarország – Hazánk története a nyugati sajtó tükrében 1848–2020. A közelmúltban megjelent történelmi könyvek között hiánypótló ez a nagyszerű kiadvány érdekes és különleges témájával, tartalmi gazdagságával és pazar külső megjelenésével. A kötet közel 400 nyugati sajtócímlap, több száz cikk és rengeteg eddig ismeretlen sajtófotó segítségével meséli el Magyarország történelmét, a Nyugati újságok szemével. A könyvbemutatót 2021. november 18-án rendeztük meg a Magyar Tudományos Akadémia Kodály-termében, ahol a könyv szakmailag elismert történész szerzői mutatták be az egyes fejezeteket panelbeszélgetések és előadások keretében. A közönség meghallgathatta Hermann Róbert, ifj. Bertényi Iván, Romsics Ignác, Eörsi László, Valuch Tibor és Tölgyessy Péter érdekfeszítő elemzését az adott történelmi korszakokról és sok érdekességet tudhatott meg a Magyarországot említő nyugati történelmi sajtómegjelenésekről.

Nemzetközi médiafigyelést végeztünk a Richter Gedeon Nyrt. részére

2021-ben eseti médiafigyelést és gyorsjelentést végeztünk a Richter Gedeon Nyrt. számára sport diplomáciai témában. A jelentés apropója a Nemzetközi Öttusa Szövetség 2021. november eleji döntése volt, miszerint a 2024-es párizsi olimpia után a lovaglást kiveszi az öttusa számai közül. Az UIPM döntése után nemzetközi tiltakozás kezdődött, több mint 650 öttusázó lemondásra szólította fel a nemzetközi szövetség vezetőit. Itthon a sportág egykori és jelenlegi olimpiai és világbajnokai nyílt levélben kérték a magyar szövetséget, hogy utasítsa el a UIPM döntését, illetve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökéhez, Thomas Bachhoz fordultak hogy járjon közbe az öttusalovaglás megmentéséért. A Richter Gedeon a tiltakozási hullám által kiváltott nemzetközi médiavisszhangra volt kíváncsi, gyorsjelentésünk ezt dolgozta fel az angol, német, francia és magyar nyelvű hírek alapján.